Araba Almak Daha da Zorlaştı...
Üç Yeni Mutant Tedbiri...
03.02.2021 - Çarşamba 08:27
Mutasyonlu virüs vakalarının artmaya başlaması, yeni tedbirleri de gündeme getirdi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bu artışın çok ani olmadığını ancak mutant virüsün daha da artmaması için korunma tedbirlerimizi güncellememiz gerektiğini söyledi. Kara’nın altını çizdiği 3 yeni tedbir var.
Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’deki mutasyonla ilgili değişikliklerin çok yakından takip edildiğini ifade ederek, “Mutasyonun görüldüğü illerdeki rakamlarımızda çok ani yükseliş yok. Bu da bizim vatandaşlarımızın maske ve mesafeye mümkün olduğu kadar uyduğunu, aynı zamanda filyasyon ekiplerinin çok iyi çalıştığını, COVID pozitif vakaları çok erken tespit edip temaslılarına hızlı ulaştığımızı gösteriyor” dedi. Ancak İngiltere’den dünyaya yayılan ‘mutasyon suş’un çok daha kısa sürede, çok daha uzak mesafeden bulaşa neden olabildiğine dikkat çekti ve şu tedbirlerin uygulanmasını istedi:
1) MESAFEYİ 1 METREDEN 1.5’E ÇIKARIN
“Eskiden aynı ortam içerisinde bulunan 10 kişi varken bunlardan 3’üne bulaşıyorsa şu an 6-7’sine bulaşabiliyor. Böyle olunca da korunmak için bizim biraz daha dikkatli olmamız lazım. Önceden sosyal mesafemiz 1 metre ise şimdi bunu en az 1.5 metre yapmalıyız.
2) SÜREYİ 10 DAKİKADAN 3’E DÜŞÜRÜN
Önceden karşılıklı durma süremiz diyelim ki 10 dakika ise şimdi bunu mutlaka 2-3 dakikalara indirmemiz lazım.
3) TEK MASKE YERİNE ÇİFT MASKE TAKIN
Özellikle kapalı bir ortamdayız, havalandırması az olan bir ortamdayız ve süre de biraz uzayacaksa o zaman maske sayısını 2 maske yapabiliriz ya da Almanya’nın önerdiği filtre özelliği daha sıkı olan, havadaki partikülleri bile tutabilen maskeyi tercih etmek öyle bir ortamda gerekebilir.”
‘AŞI OLDUM, RAHATIM’ DEMEYİN
Kara, aşının ilk dozuyla korunmanın tam başlamayacağını da dikkat çekti: “İkinci dozu olduktan sonra 7 ila 10 gün sonrasında bizim korunmamızın başlayacağını biliyoruz. O bakımdan, bugün ‘aşı oldum rahatız’ diye bir hareket içerisinde veya ‘vaka sayılarımız azalıyor’ diyerek bir rahatlama içerisinde olmamamız lazım. İngiltere’de bunu çok net olarak gördük. Rakamlar düştüğünde maskeye, mesafeye daha az dikkat etmeleri çok ciddi bir 3. dalgaya neden oldu.”
Yeni trafik yasası Meclis’ten geçti: Cezalar katlandı
Serdal Adalı’dan transfer mesajı: “Bugün de bitebilir”
Türkiye’de taşıt sayısı 33,6 milyonu geçti
Kars’ta Miraç Kandili dualarla idrak edildi
Ankara’da Tek: Yapay zekâ destekli 8 dakikada vücut taraması – hata payı sıfır
THY’nin İstanbul–Barselona seferinde güvenlik alarmı
Kartal kupada hata yapmadı: Beşiktaş Keçiörengücü’nü 3 golle geçti
Merkez Bankası rezervlerinde güçlü artış
Düzce Belediye şirketlerinde "yeni düzenleme" yapıldı
Sağlık Bakanı Memişoğlu: Rize'de bin 53 yataklı şehir hastanemizi de bitiriyoruz