Kars 36 Spor kendi evinde Ortahisar Spor'u yenerek 3 puanı kaptı
Resmi Gazete 'de yayımlandı: Ceza iki kat arttırıldı!
20.10.2024 - Pazar 19:55
BHA
Buna göre, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcı ve satıcıya her bir tespit için artırımlı vergi cezası uygulanacak.
Ceza uygulaması kademeli olarak belirlenmiştir. Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı ilk tespitte 10 bin lira, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira olarak belirlenmişken, altıncı ve sonraki tespitlerde ceza 100 bin liraya kadar çıkabilecektir.
Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, alıcı tarafından durumun vergi dairesine bildirilmesi için en geç 5 iş günü süresi tanınmıştır. Bu durumda, alıcıya ceza kesilmeyecek.
Belge düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyenler için 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
Satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu’nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcının durumu 5 iş günü içerisinde bildirmesi halinde alıcıya ceza kesilmeyecek; ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacaktır.
Ayrıca, düzenlemede kayıt dışı faaliyet gösteren kişiler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağına dair açıklamalara yer verilmiştir. Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı olarak uygulanacaktır. Mükellefiyet tesis edildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı olarak tatbik edilecektir.
Dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması veya eksik yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
TOKİ kuraları sürüyor: Bir haftada 7 ilde yaklaşık 26 bin konut
Ara transfer dönemi yarın sona eriyor
İstanbul-Sofya treninde dijital dönem başladı
Kars’ta ramazan öncesi işletmelere sıkı denetim
Ophthalmic Future Summit’26 Konferansı Ankara'da gerçekleşti
Asrın felaketinden asrın inşasına: Deprem bölgesinde 455 bin bağımsız bölüm tamamlandı
Beşiktaş’ta sağ bek hamlesi: Murillo İstanbul yolunda
TCMB yılın ilk enflasyon raporunu 12 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşacak
Başkan Gülpınar: “Kültür ve turizm şehirler arası diyaloğun temel gücüdür”
Merhum Başkan Naci Kuyumcu, Vefatının Yıl Dönümünde Unutulmadı